DAARGINDS, de groene heuvels

Neem ook een kijkje op mijn andere blog,

http://daarginds-in-de-groene-heuvels.blogspot.nl/

over onze kennismaking met Frankrijk, daarna onze zoektocht naar een leuk stekkie....!
Waar? Daarginds.................

zondag 16 januari 2011

Pot(jes) op het vuur...

Figuurlijk gesproken heb ik er heel wat, als ik aan mijn Ufo's denk en aan de voorraad, die nog doorgepit moet worden.
Maar vandaag heb ik een echte 'pot au feu' en dat recept ben ik nog steeds verschuldigd aan Daniëlle, omdat ze zo'n gave gietijzeren pan had gewonnen.

                                          Ik was steeds op zoek naar deze 'navets', zo heten ze in het Frans en  volgens het woordenboek is de letterlijke vertaling knol of raap!
Wie weet hoe die dingen hier heten ?
 Ik heb ze uiteindelijk gevonden bij de toko waar we altijd onze olijven e.d. kopen, want bij de supermarkt hadden ze ze niet. Het liefst had ik ze wat kleiner gehad, maar je kunt niet alles hebben.




Al jaren gebruik ik dit boek, waar de bladzijdes in drieën gedeeld zijn voor de voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Zo kun je handig een driegangen menu bij elkaar zoeken en dat dan ook nog verrntwoord bij elkaar past door de kleur van de streepjes te variëren en niet meer dan 2 recepten van dezelfde kleur in één menu te gebruiken.







Hier komt  het recept voor de "pot au feu"; hoeveelheden naar eigen inzicht nemen, hangt natuurlijk af voor hoeveel personen het klaar gemaakt wordt en/of grote of kleine eters.

- rundvlees                                                                              
- wortels
- prei
- bleekselderij
- ui met een paar kruidnagelen erin gestoken
- navets?!
- vastkokende aardappelen
- laurierblaadje
- peper, zout, bouillonblokje,teen knoflook, beetje tijm en rozemarijn.

Braad het vlees aan en voeg kokend water met het bouillonblokje, ui, 1 navet en 1wortel in stukken gesneden, laurierblaadje, teen knoflook,tijm en rozemarijn toe en laat lekker pruttelen totdat het vlees bijna gaar is.
Voeg vervolgens alle andere groentes toe en aardappelen tot ze gaar zijn. Kunt de aardappelen ook apart koken.
Zeef wat van de bouillon en gebruik dit als voorgerecht met stokbrood.



Maak er op het bord een mooi 'plaatje' van, giet wat bouillon over het geheel en naar keuze met mosterd, olijven, cornichons of chutney serveren.

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat de Fransen het met allerlei soorten rundvlees bij elkaar bereiden, o.a. schenkel met been, stukken vlees met vette randen enz. Ik kies voor de meer geciviliseerde uitvoering met een runderlap, waarvan ik dan als alles klaar is nog het gestolde vet afhaal!
Worden we dan slank of niet soms?! 
  


Indeling kookboek.
Prettige zondag nog verder, groetjes Sylvia.

3 opmerkingen:

  1. De koolrapen kun je hier gewoon in de supermarkt krijgen...
    Ik vind ze lekker, maar de rest wil ze hier niet eten!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klaske, Dit zijn toch geen koolrapen, die zijn toch geel/oranje van kleur en smaken een beetje zoetig? Deze zijn wit met paars randje.
    Gr.Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In België noemen we dat gewoon rapen. Ze zijn hier 's winters ook gewoon in de supermarkt te koop.
    Er bestaat nog een andere versie : boterrapen, gelig van kleur, ietsje zachter van smaak dan de gewone. Ik denk dat jullie ze meiraap noemen???
    Hmmmm... ik vind ze allebei erg lekker!
    Thx voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...